Onderzoek toont 88% webwinkels onveilig

van Roos in Internetnieuws | 18.11.2009 | geef reactie

Het Nederlandse Networking4all heeft een uitgebreide test gedaan naar het reilen en zeilen van de beveiliging op Nederlandse webwinkels. En zoals hun groot onderzoek laat zien: daar laat bij meer dan 80% van de webwinkels nog wel wat te wensen over.

Het uitgangspunt van veel webwinkels is namelijk dat ze een betalingsportaal (in dit geval iDeal) gebruiken en er vervolgens (vrij naief) van uitgaan dat dat genoeg isĀ  op het gebied van beveiling. Het portaal, beredeneren zij, zou ze immers moeten beschermen.stockvault_11039_20080417

iDeal is ook goed beveiligd, maar veel webwinkels vergeten daarmee dat ze ook zelf hun eigen online aankoop traject correct moeten beveiligen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld vertrouwelijke klantgevens die al ingevoerd worden voordat het iDeal proces begint, kwetsbaar worden.

Hoe winkel je veilig?

  • Een praktische tip is altijd te controleren in de http:// balk of je daar een beveiligd symbooltje (een slotje) kan zien. Indien dat het geval is, betekent het dat je een echte digitale beveiligde omgeving tegemoet gaat en je je geen zorgen hoeft te maken.
  • De stichting thuiswinkel waarborg gaat er overigens voor zorgen dat alle winkels met het kenmerk nog voor de lente 2010 allemaal deze slechte beveiliging in orde hebben.
  • En tot die tijd: wees altijd waakzaam online!

De prijzenvergelijker vliegen.idealo zorgt er voor alleen gecertificeerde aanbieders van vluchten in haar aanbod op te nemen, dus er is geen rede voor paniek. Maar voor online boekingen laten mensen zich snel misleiden, wees dus altijd op de hoede en controleer de kleine lettertjes.

Het volledige rapport is overigens hier te downloaden.

Tags: , ,

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>